|
 |
Pouzdanost financijskih aplikacija
|
 |
 |
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Fri May 04, 2007 1:46 pm |
|
 |
Sve viÂ?e koristim razne internet aplikacije da bi radili transakcija(internet bankarstvo, brokerska on-line aplikacaije), najavljuje se on-line baza zdravstvenih podataka, Hrok je doÂ?ao...
Mislite li da smo time izloÂ?eni raznim opasnostima, povredama privatnosti te eventualno teÂ?kim prevarama i krađama naÂ?ih sretstava koja jednostavno nestanu s naÂ?eg računa?? |
|
|
|
|
| Author |
Message |
balerina
Fri May 04, 2007 2:40 pm |
|
 |
to je svakako jedan od rizika...
ali isto tako IT tehnologije se razvijaju vrlo brzo, pa valjda razvijaju paralelno s tim i nekakav IT security.
sad svi naveliko pričaju o standardu BS7799 koji je sad postao ISO1799 koji se zapravo bavi postavljanjem zahtjeva za sigurnoÂ?ću informacija. Dakle firme bi da dobiju taj certifikat morale dokazati apsolutnu sigurnost podataka svojih klijenata/korisnika...i x tih zahtjeva...
koliko znam 2 ili sad već čak 3 firme imaju taj standard...od banaka nema nitko
moÂ?da imaju elemente postavljene, ali se nisu certificirali...u svakom slučaju bi ih certifikat tjerao da se tog i pridrÂ?avaju ili bi ih ponovna certifikacija opalila po dÂ?epu |
|
|
|
|
| Author |
Message |
balerina
Fri May 04, 2007 2:41 pm |
|
 |
mislila sam na firme u HR
podaci za inozemstvo su mi nepoznati...
a i norma kod nas joÂ? nije prevedena, dakle nismo ju postavili kao standard. |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Sat May 05, 2007 11:03 am |
|
 |
Svakako da to donekle ulijeva sigurnost, ali pravo je pitanje moÂ?emo li ikada biti 100% sigurni? Mislim da ne moÂ?emo. Jer ako netko Â?eli doći do naÂ?ih podataka, samo mora doći do nekog sluÂ?benika koji ima pristup njima.  |
|
|
|
|
| Author |
Message |
mcicvaric

Sat May 05, 2007 4:52 pm |
|
 |
NiÂ?ta, ali niÂ?ta nije 100% sigurno! NiÂ?ta! Samo je stvar koliko je teÂ?ko probiti sustav, odnosno koliko se ulaÂ?e u njega i kolike su kazne za to probijanje.. Time samo moÂ?eÂ? smanjiti krug ljudi koji su sposobni i koji su voljni napravit upad...  |
_________________ mda..... |
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Tue May 08, 2007 10:00 am |
|
 |
BaÂ? to Â?to kaÂ?eÂ?. Kod ovih starih registara moraÂ? ih fizički otvoriti i naći da bi pogledao neku informacijau, a oni su fizički dostupni samo osobama u to krugu...
Dok ako ih stave u svoje baze podataka (naravno uz "zaÂ?titu"), moÂ?e ih pročitiati i neki talenetirani haker iz recimo Kine. |
|
|
|
|
| Author |
Message |
mcicvaric

Tue May 08, 2007 10:08 am |
|
 |
| tadis wrote: |
BaÂ? to Â?to kaÂ?eÂ?. Kod ovih starih registara moraÂ? ih fizički otvoriti i naći da bi pogledao neku informacijau, a oni su fizički dostupni samo osobama u to krugu...
Dok ako ih stave u svoje baze podataka (naravno uz "zaÂ?titu"), moÂ?e ih pročitiati i neki talenetirani haker iz recimo Kine. |
A moÂ?e i sad neki mali Kinez se ubacit u arhiv..
Â?ala, naravno... Sve ima svoje pluseve i minuse.. Ovako se ubrzava proces pristupa podacima, kao i smanjuje potreban prostor za pohranu, samim time i troÂ?kovi su manji... A opet, ima puno viÂ?e problema koje treba rijeÂ?iti...  |
|
|
|
| Author |
Message |
mcicvaric

Tue May 08, 2007 10:12 am |
|
 |
Samo hoću reći, da kako ne treba dati apsolutnu podrÂ?ku i biti potpuno siguran u računala (znate ono računala ne grijeÂ?e... istina neće računalo samo od sebe pogrijeÂ?iti, ali grijeÂ?e konstruktori i programeri.. pa onda greÂ?ka nastane zbog toga ) isto tako ne treba ni biti skeptičan prema svemu tome... Tehnologija ide naprijed, a problemi će uvijek postojati... |
|
|
|
| Author |
Message |
zboss2009
Tue May 15, 2007 7:42 pm |
|
 |
vidio sam negdje da neki smokljan pokusava napravit program koji ce predvidjat sta se događa na svijetu i na burzi, evo linka:
http://213.149.105.47/
to je u onoj gore rubrici pod "NOVOSTI"
pod naslovom:
VjeÂ?tačka inteligencija izlazi na berzu - [ 09.05.2007 ]
Naslov je najjaci, "vjestačka"  |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Wed May 16, 2007 11:21 am |
|
 |
Pročitao sam sada. Znam da ti Ameri imaju svakakvih tehničkih pomagala kad je riječ o trgovanju na burzama, ali nekad upale nekad ne. Svaka čast tom momku na obrazovanju i doktoratu, ali sumljam da će moći ikad napraviti itko program koji će s velikom vjerojatnoÂ?ću moć predvidjeti kretnje cijena dionica. TrÂ?iÂ?na kretanja su joÂ? uvijek misterija za nas  |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Fri May 25, 2007 7:21 pm |
|
 |
| Ima dosta takvih programa već - ukucaj na google stock programs i naći ćeÂ? svaÂ?ta. A joÂ? viÂ?e se moÂ?e naći na specijaliziranim stranicama na engl. jeziku |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Thu Jul 05, 2007 10:31 am |
|
|
|
 |
Page 1 of 1 |
All times are GMT + 2 Hours
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|