| Author |
Message |
tadis Site Admin

Fri Jun 01, 2007 11:04 am |
|
 |
Započinjem ovu temu jer mislim da ova mogućnost nije dovoljno iskoriÂ?tena za kreditiranje.
Lombardni kredit je nenamjenski gotovinski kredit, a ostvaruje se na temelju poloÂ?enog depozita koji sluÂ?i kao osigiranje povrata kredita.
PoloÂ?it se moÂ?e vrijednosni papiri (udjeli u fondovima ), zlato, nakit, neka dr. imovina....
ZaÂ?to sam konkretno započeo ovu temu? Sve viÂ?e nas ulaÂ?e u investicijske fondove - zalaganjem udjela u investicijske fondovima dobivamo novac koje moÂ?emo uloÂ?iti ponovo u investicijske fondove ili u bilo koju drugu svrhu.
Evo i jedan zgodan link:
http://www.vaba.hr/ib_lombardni.htm - moÂ?ete vidjeti kako se uvijeti kreću ako Â?elite zaloÂ?iti udjel u invest. fondu. |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Thu Jul 12, 2007 12:26 pm |
|
 |
Lombardni su isto zgodni jer pomoću njih moÂ?ete zaloÂ?iti i nelikvidne dionice, tj. dionice koje nisu na listama banaka koje izdaju margin krediti. Naravno, veća kamatna stopa je tu da banci kompenzira dodatni rizik  |
|
|
|
|
| Author |
Message |
zmaj$

Tue Aug 28, 2007 7:29 pm |
|
 |
Pročitao sam negdje da je dosta ljudi uzimalo i lombardne, ali i margin kredite, a da mnogo njih ne zna puno o trÂ?iÂ?tu kapitala. Zbog ovog padanja svega, zbog tih kredita su si samo povećali gubitak.
O svemu treba misliti unaprijed - kao Â?to to ja činim  |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Fri Oct 26, 2007 1:36 pm |
|
 |
| Pa uzeti lombardne da bi se uloÂ?ilo ta sredstva u investicijski fond i nije loÂ?a ideja, uloÂ?iti ta sredstva u dionice moÂ?e biti samo dobro ako osoba jako dobro zna Â?ta radi, a uloÂ?iti ta sredstva u IPO-e je po meni ludost jer viÂ?e nećemo moći ni na jednom IPO-u dobiti dionice u iznosu koji smo uplatili, a moramo plaćati kamatu na sva posuđena sredstva. |
|
|
|
|
| Author |
Message |
Global
Wed Jan 02, 2008 10:47 pm |
|
 |
Evo da se i ja uključim, ja sam jedan od korisnika lombardnog kredita (nije bitno koja banka), a zaÂ?to, zato Â?to imam neku gotovinu koju stalno vrtim, pa mi se učinilo da je dobro da uzmem takve vrste kredit koji sam odmah uloÂ?io u dionice i u mjesec dana zaradio za godinu dana otplate rate lombardnog kredita.
Jako sam zadovoljan sa tim vrstama kredita, samo se bojim da će i njima kamata narasti pa da neće biti tako atraktivni kako sad već jesu.
Tako namjeravam i kupiti auto, pa na kraju kad otplatim kredit, podignut ću si osnovicu koju sam i uloÂ?io, a na to čak i pripadajuće kamate koje nisau male.
Zato, hvala Â?to takve vrste kredita postoje, pa bar za one koji imaju para. |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Thu Jan 03, 2008 9:06 pm |
|
 |
Koliko sam skuÂ?io, ti si na temelju depozita dobio kredit. Odlično je ako si prinosom od dionica tako brzo uspio pokriti troÂ?ak kredita. Inače, za lombardne na temelju depozita, razlika između EKS na kredit i kamate koja ide na depozit je 2,5-4% kod naÂ?ih banaka, ali kredit je u apsolutnom iznosu manji od iznosa depozita.
I meni su lombardni zakon , ja viÂ?e preferiram one na temelju udjela u fondovima (vrijednost zaloÂ?enog mi najčeÂ?će pokrije troÂ?kove kredita), a taj novac od kredita isto reinvestiram. Međutim, kod ovog oblika iznos krede je 60-70% od trÂ?. vrijednosti udjela (za dioničke fondove) .
Ma lombardni su banci najsigurniji oblik kreditiranja, pogotovo ako su ročnosti do 1 god., na njih će banke zadnje dizati kamate. Na udaru većih kamata će se najprije naći potroÂ?ački (i to oni za banku rizičniji plasmani) i stambeni (kod kojih su već kamate dignuli). |
|
|
|
|
| Author |
Message |
Global
Mon Jan 07, 2008 10:50 am |
|
 |
Da, ovaj put sam od lombardnog kredita uloÂ?io u dionice, inače to mi nije praksa, ali jednostavno je neÂ?to uletilo na kratko i to sam iskoristio.
Inače, viÂ?e preferiran da takav novac uloÂ?im u investicijski fond, to sam nekako sigurniji i mirnije spavam.
Ne znam, ali mi se čini da sam pročitao da će se i na lombardne kredite podići kamata, osobno moja EKS kamata je 4% Â?to je jako dobra, mislim gdje ću takvu malu kamatu dobiti, nigdje, ali se bojim da će i to narasti .
Znam jednu osobu koja ima firmu i koja Â?ivi od tih lombardnih kredita i rekao je da ne zna Â?ta bi bez njih, ja mu vjerujem!
Pozdrav svima! |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Mon Jan 07, 2008 8:19 pm |
|
 |
Pa ako na sve kredite krenu dizati kamate i na ovo će naÂ?alost:( .
To Â?to kaÂ?eÂ? za prijatelja je velika istina. Puno je jednostavnije dobiti lombardni nego neki namjenski ili kredit za djelatnost firme. Udave te papirologijom i stvarima koje moraÂ? napraviti , a i kamata je najčeÂ?će veća (osim ako se kredom ne subvencionira ta djelatnost). |
|
|
|
|
| Author |
Message |
Global
Tue Jan 08, 2008 1:19 pm |
|
 |
Ma Â?to se tiće papirologije i meni su pri podizanju lombardnog kredita pričali da nema puno papira, međutim kad sam Â?elio potpisati kredit, to je bilo čuda od papira, ma sve Vam je to isto!
Ali eto, zadovoljan sam sa EKS kamatom, a to je ono Â?to ja gledam, i nadam se da neće rasti naknade i kamate na tu vrstu kredita.
I joÂ? neÂ?to, ima banaka koji daju omjer 1:1, znači koliko si dao toliko si i dobio, ali je caka da na kraju isteka kredita joÂ? mjesec dana ne moÂ?eÂ? podići svoj novac Â?to je i kod drugih banaka.
Pozdrav ekipo! |
|
|
|
|
| Author |
Message |
tadis Site Admin

Tue Jan 08, 2008 1:31 pm |
|
 |
| Global wrote: |
I joÂ? neÂ?to, ima banaka koji daju omjer 1:1, znači koliko si dao toliko si i dobio, ali je caka da na kraju isteka kredita joÂ? mjesec dana ne moÂ?eÂ? podići svoj novac Â?to je i kod drugih banaka.
Pozdrav ekipo! |
Vidio sam i ja to, tu je u vremenu caka . Osim na depozit, taj omjer daju i za neke bezrizične drÂ?avne obveznice. Al tu je caka da u sadaÂ?nju vrijednost ne uračunavaju nedospjele kamate i isto moraÂ? nakon isteka kredita neko vrijeme drÂ?ati zaloÂ?ene te obveznice.
Pozdrav  |
|
|
|
|
 |
Page 1 of 1 |
All times are GMT + 2 Hours
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
|